GGD Gelderland-Zuid en GGD Gelderland-Midden gaan samen een XL-coronatestlocatie opzetten op het terrein van het transferium Nijmegen Noord P+R (naast de Pathé bioscoop). Het betreft een locatie naar Amsterdams model en zal bestaan uit een paviljoen met 16 inpandige teststraten en ruimte voor een ‘pop-up laboratorium’. In totaal biedt de XL-locatie (op termijn) ruimte voor circa 4000 testen per dag. De voorbereidingen voor de XL-locatie starten zo snel mogelijk, deze opent in december en blijft een half jaar staan.

Testpaviljoen Arnhem Nijmegen 800x561

Zo snel mogelijk van start
Om een snelle start mogelijk te maken stelt het ministerie van Defensie opgeleid personeel beschikbaar. Het gaat om een testlocatie waarbij inwoners hun auto of fiets parkeren en lopend door de teststraat gaan. De XL-testlocatie wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen GGD Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), gemeente Nijmegen, VNO NCW, GGD GHOR Nederland en GGD Amsterdam. ACBN zet haar ervaring, met grootschalige evenementen in de regio, in om deze locatie mogelijk te maken. Inwoners met klachten maken nu en straks via de gebruikelijke route een afspraak voor een coronatest: online via www.coronatest.nl en telefonisch via 0800-1202. 

XL-testlocatie ook bruikbaar voor sneltesten

Naast het afnemen van de reguliere PCR-test zal ook worden gestart met het afnemen van sneltesten. Sneltesten kunnen helpen het coronavirus beter te bestrijden. De overheid gaat daarom sneltesten zoveel mogelijk inzetten, zodra dit snel, veilig en betrouwbaar kan.


XL-testlocatie in de regio
De minister van VWS wijst grote gemeenten aan voor XL-teststraten. Voor een goede verspreiding van teststraten over het land zijn ook regio Gelderland-Zuid en Gelderland -Midden benaderd.

“Om de toenemende vraag naar coronatests aan te kunnen, schalen de GGD regio Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden de komende periode flink op. Deze nieuwe testlocatie wordt toegankelijk voor alle Nederlanders met corona gerelateerde klachten. Voor de inwoners van Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid is het prettig dat er extra testcapaciteit dichtbij is. Snel terecht kunnen voor een test en een snelle uitslag is belangrijk bij de bestrijding van het coronavirus”, aldus Moniek Pieters, directeur GGD Gelderland-Zuid en Henk Bril directeur GGD Gelderland-Midden.

Voorzitter Bruls van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is tevreden met de komst van de teststraat: “Een prima ontwikkeling dat er in onze regio zoveel extra testcapaciteit komt. We hebben nog een lange weg te gaan in de bestrijding van het coronavirus en het testen is daarbij een cruciaal onderdeel. Ik ben erg blij dat de faciliteiten hiervoor nu aanzienlijk uitgebreid worden.’’ Dit onderschrijft ook voorzitter Marcouch van de veiligheidsregio Gelderland-Midden.