Deze tekst is ook in de originele opmaak als .pdf bestand beschikbaar

Moniek Somsen startte in juni van dit jaar als wijkteamregisseur in Hatert. Een nieuwe uitdagende klus die haar op het lijf geschreven is. Kritisch blijven, de juiste vragen stellen en een gezonde dosis nieuwsgierigheid vindt zij belangrijk.
 

Wat deed je voordat je wijkteamregisseur werd?
Moniek: "Van huis uit ben ik verpleegkundige. Na mijn HBO-V werkte ik negen jaar op de psychiatrische afdeling van het Radboudziekenhuis. Vanuit die medische wereld maakte ik de overstap naar het "gewone" dagelijkse leven door bij de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen (RIBW) als coördinator te gaan werken. Later switchte ik binnen de RIBW naar een zogenaamd Transmuraal Zorgteam. Daarna ben ik gaan werken bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst. Toen ik de vacature voor wijkteamregisseur op de website van de gemeente zag staan was ik gelijk enthousiast."


Waarom was je gelijk zo enthousiast?
Moniek: "Nou, ik dacht een leuke baan met veel goed werk. En het is nieuw. Als wijkteam zijn we zaken nog aan het aftasten en uitdenken. Het is allemaal niet zo voorgekookt. En ook het positieve element spreekt mij aan, in de zin van opbouwen en dingen beter maken."


Hoe ziet jouw rol als wijkteamregisseur er uit?
Moniek: "Als wijkteam bekijken we welke situatie zich aandient en wie de centrale rol gaat oppakken. Om zo slagvaardig mogelijk te blijven kiezen we voor een compacte groep. Ook scannen we gezinnen en/of de situatie van een alleenstaande waar al veel hulpverleners bezig zijn, en waar het niet altijd even duidelijk is wie wat doet. Wij pakken dat op en maken nieuwe afspraken."
 

Waar zit voor jou de uitdaging?
Moniek: "Dat probleemhuishoudens de hulp krijgen die ze anders niet gekregen hadden. Of dat zij sneller hulp hebben gekregen, al of niet via zware middelen. Als dan blijkt dat na een traject van zes maanden men het weer zelf kan doen of het met minder hulp vooruit kan, dan ben ik tevreden."