Maandagavond 18 november, 19.30 uur deelt Marion van Weeren haar eigen ervaringen met kanker aan de hand van passages uit haar boek Ontboezeming, over hoe je je leven betekenis geeft als je eerst als naaste en later zelf getroffen wordt door kanker. Ze pakt enkele thema’s bij de kop die je als naaste, mantelzorger en patiënt onherroepelijk tegenkomt. Het belooft een interactieve avond te worden, waarop je met elkaar in gesprek kunt gaan. Of je nu zelf onder behandeling bent (geweest), of als naaste betrokken bent, dichtbij of op enige afstand, of als nabestaande, je bent welkom.
De thema-avond is in het Marikenhuis, Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen en start om 19.30, inloop vanaf 19.00 uur. Entree is gratis. Meld je aan via de website.
Ziek zijn hoort bij het leven. Doodgaan ook. Maar hoe verhoud je je tot het leven als het leven je een streek levert? Waar gaat het werkelijk om als je de bedreiging van een ernstige ziekte tegenkomt? Kort na haar 43e verjaardag gaat Marion naar de dokter. ‘Links zit iets dat rechts niet zit’, bevestigt hij wat ze zelf al twee maanden weet. Maar ze mankeert nooit iets, leeft gezond, is gelukkig met haar Lief en twee kinderen van tien en twaalf. Nader onderzoek wijst echter uit wat ze juist wilde uitsluiten: ze zit in de trein die borstkanker heet. Die trein dendert anderhalf jaar lang door een wondere wereld van jodiumzaadjes, opvliegerstormen, bestralingssatellieten en piranha cytostatica. Marion absorbeert de eerste ontreddering, blikt terug op een periode waarin kanker al eens heel dichtbij kwam en maakt de diagnose - van 1 op de zeven vrouwen - een deel van wie ze is. Sindsdien reist de mogelijkheid van kanker met haar mee. Marion brengt een ontwapenend verhaal over de kracht van familiebanden, over de moed vinden om te omarmen wat je ten deel valt. Over het vermogen - desnoods tegen de klippen op – om lief te hebben. En vooral: over de drang je bestaan, voor zolang het duurt, betekenis te geven.
Marion vertelt in haar boek over de periode dat ze onder behandeling was voor borstkanker, afgewisseld met de periode dat ze als naaste en mantelzorger betrokken was bij haar vader die longkanker had. Het is een autobiografisch, eerlijk verhaal, zonder melodrama, met humor en met pijnlijker episodes. Lezers vinden er herkenning in en zeggen geraakt te zijn. Benieuwd of jij dat ook zo ervaart tijdens deze thema-avond? Meld je dan aan via de website.
Na afloop is er gelegenheid om haar boek te kopen en, als je dat wenst, zal Marion het signeren.