Op 7 oktober 2024 opent het Leger des Heils in Hatert een Buurthuiskamer, dit in samenwerking van Portaal en ondersteuning van de gemeente Nijmegen.
Initiatiefnemers coördinator Martanja Schraa van het Leger des Heils en Chris Witjes wijkbeheerder Portaal zijn samen de drijfmotor van dit prachtig project en momenteel druk bezig dit te realiseren.
Bij de huiskamer wordt een laagdrempelig sociale ontmoetingsplaats gecreëerd met leuke sociale ideeën en activiteiten.
Een plek waar ruimte is voor ontmoeting, verbinding, verbondenheid met elkaar voor ècht alle bewoners in de wijk, waar je altijd welkom bent!
Gezellig samen gratis een bakkie koffie doen en elkaar waar nodig is de hand reiken, samen met elkaar het “thuisgevoel” geven.
Martanja en Chris kennen elkaar van Buurthuiskamer Heseveld en beide waren daar werkzaam in de wijk. Het werkgebied van Chris veranderde en ging in Hatert werken, Martanja wilde graag met Chris mee en beide zijn nu werkzaam in de mooie wijk Hatert. Martanja blijft ook verbonden aan de buurthuiskamer aan de Molenweg in Heseveld.
Beiden waren het met elkaar eens de Buurthuiskamer in Heseveld wilde ze ook in Hatert realiseren. De stap naar de gemeente Nijmegen werd gemaakt, groen licht gekregen, vergunning aangepast en Chris heeft zich bij Portaal hiervoor hard gemaakt. Martanja op haar beurt bij het Leger des Heils.
Martanja Schraa en Chris Witjes © Hou van Hatert
Chris: Ik zie de Buurthuiskamer als een tweede familie, er zijn mensen die komen en gaan maar er ontstaat ook een vaste groep die elkaar b.v. met feestdagen opzoeken en samen eten.
We bemerken dat in de wijk onder de wijkbewoners de behoefte groot is. We zien aan een persoon die hier al een half jaartje binnenkomt echt wel verandering als het beter of juist slechter met hem of haar gaat”.
Martanja: “Hatert is best een grote wijk en een buurthuiskamer was nog niet aanwezig. Er zijn veel wijkbewoners die een extra handje goed kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als zij in een sociaal isolement zitten, een laag inkomen hebben. We bemerken veel eenzaamheid onder de wijkbewoners. Je staat niet alleen, je ziet naar elkaar om en bouwt iets met elkaar op”.
Eenzaamheid komt tegenwoordig veel voor en voor veel mensen is de drempel dan ook erg hoog om zo maar ergens binnen te stappen. Mensen voelen zich niet verbonden en ervaren een gemis aan contact met andere wijkbewoners. De Buurthuiskamer is laagdrempelig waardoor het juist makkelijker wordt om binnen te stappen, er wordt niets van je verwacht, alleen even eruit en een bakkie doen, en onder de mensen zijn.
Chris: “We hebben gemerkt dat het werkt; om simpelweg samen een kopje koffie drinken met een eenzame buurtgenoot, of meehelpen met een gezamenlijke maaltijd in het buurthuis.
We zijn er juist steeds meer voor mensen uit de buurt en de sociale organisaties. Zo zou door de gezamenlijke sociale ideeën teams kunnen ontstaan, voor b.v. schoonmaak, koken, iemand die het leuk vind om tuintjes bij te houden of klusjes bij de mensen te doen. We kunnen het faciliteren en begeleiden, zo ben je samen voor de eenzaamheid in de wijk bezig”.
Sociale verbinding als rode draad
Martanja en Chris: “Het is belangrijk dat je laat zien dat je bekommert om de ander. Het is mooi dat mensen zich elkaar hier weten te vinden en er een klik ontstaat tussen twee mensen.
Vraag mensen wat hen bezighoudt, wat hun persoonlijke situatie is en of ze zorgen hebben. Hoe kunnen we de mensen helpen, welke wijkprofessional kunnen we in de wijkteams inschakelen. We zijn als het ware ‘de spin in het web’. Zo creëer je sociale verbinding, het gesprek aangaan is het beginpunt van vertrouwen, mensen voelen zich gehoord”.
Chris komt door zijn functie bij de mensen thuis en ziet veel eenzaamheid en vindt het juist fijn dat hij de mensen mee kan nemen naar de Buurthuiskamer. Iedereen is welkom zolang er met respect met elkaar wordt omgegaan.
Martanja: “Uit onderzoek blijkt vanuit de huiskamer Heseveld dat mensen zich gelukkiger voelen die naar ons toekomen. De bezoekers ervaren het als we worden gezien, de mensen kennen mij, ik ben niet meer alleen”.
Na de opening zal Martanja meer op de voorgrond aanwezig zijn om de huiskamer te beheren en de vrijwilligers die in de huiskamer mee helpen te begeleiden. Chris doet een stapje terug maar blijft erbij betrokken en maakt gebruik van de huiskamer als wijkbeheerder van Portaal.
Een prachtig project dat werkelijkheid gaat worden, dankzij deze prachtmensen; Martanja Schraa en Chris Witjes. Een huiskamer die Hatert hard nodig heeft om zo de eenzaamheid en de problemen achter de voordeur tegemoet te komen.
Martanja Schraa en Chris Witjes © Hou van Hatert
Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u eens komen kijken u bent van harte welkom tijdens de opening op 7 oktober van 10:00 uur tot 13:00 uur. Locatie: Loevesteinstraat 3 te Hatert.
De openingstijden na de opening die voor nu gelden zijn: dinsdag 9.30 – 14.00 uur en donderdag van 9.30 – 14.00 uur. Houd voor veranderingen en updates onze facebook-pagina aan.
Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen met Martanja zij staat U graag te woord.
Contactgegevens tel.: 06-20537327 of via Email:
Tekst en foto's ©Hou van Hatert