Lift Mariënburg 2000 handtekeningen

De heer Steverink van de SRE groep heeft op vrijdag 15 maart in de hal van het stadhuis rond de 2000 handtekeningen in ontvangst genomen.
De mensen, die de handtekeningen hadden gezet willen dat de markante en zichtbare lift bij de Mariënburg  gemaakt wordt en behouden blijft, terwijl de SRE groep de lift wil weg halen.
Door de lift zijn voorzieningen zoals Lux, de bibliotheek,  de Mariënburgkapel, het Regionaal Archief Nijmegen en de winkels op het bovenste deel van de Marikenstraat goed te bereiken.
Zowel mensen met diverse beperkingen als een vertegenwoordiging van winkeliers en Groen Links waren vertegenwoordigd bij de overhandiging van de handtekeningen.
Jos Kersten, directeur van het Zelfregiecentrum Nijmegen sprak de heer Steverink onder andere met de volgende woorden toe:
Lift Marienburg

Het Zelfregiecentrum streeft  ernaar dat iedereen, dus ook mensen met een beperking, het gevoel heeft dat ie erbij hoort, meedoen in de samenleving en zich welkom voelt. Dat lijkt heel erg voor de hand te liggen, maar dat is het niet. Je ervaart dat je een beperking hebt als je bijvoorbeeld een gebouw niet in kunt of geen gebruik kunt maken van een lift. Dan heb je niet het gevoel dat je erbij hoort.
In die zin zijn de liften in de Marikenstraat, met zijn twee niveaus, heel belangrijk! Zij maken het verschil tussen een ervaring van erbij horen of er niet bij horen, meedoen of niet meedoen. 

En de groep om wie het gaat is groot. Dat zijn niet alleen de mensen met een rolstoel, rollator, of wandelstok. Het zijn ook mensen met een energiebeperking (door reuma) of een conditiehandicap (door hartfalen). We zitten bovendien midden in een vergrijzings-golf, die nog lang zal aanhouden. Er komt een heel leger van ouderen aan, die minder goed ter been zijn, minder goed horen, minder goed zien.

Ook economisch gezien gaat het hier om een grote groep, Zonder ouderen al zo’n 10 procent van de bevolking, met hen veel meer. Wil je die ontmoedigen om te komen winkelen of ga je die juist aanmoedigen?
Helma van Haalen van het Zelfregiecentrum overhandigde de handtekeningen en een presentje aan de heer Steverink.
Het presentje is een tegeltje waarop staat: ik ging met de lift naar beneden, maar toen ik uitstapte was ik boven.
De heer Steverink gaf aan dat hij nog in overleg gaat met de winkeliers en de gemeente over de lift. Het Zelfregiecentrum zal de plannen rondom de lift goed blijven volgen.

Related Articles

AutoMaatje – Nijmegen viert 5-jarig bestaan!

Aanmelden voedselpakket

Vindt u autorijden in het donker onprettig? Overweeg dan het openbaar vervoer!