Ouderenmishandeling komt meer voor dan je denkt

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 thuiswonende ouderen (65+) ooit te maken krijgt met ouderenmishandeling. De meest voorkomende vormen van ouderenmishandeling zijn lichamelijke en geestelijke mishandeling. Ook financieel misbruik komt veel voor. Op woensdag 15 juni is het dag tegen ouderenmishandeling. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het geweld tegen ouderen. Er is meer kennis nodig om het te herkennen. En mensen moeten weten wat ze kunnen doen om het te stoppen.

Ouderenmishandeling komt meer voor dan je denkt
Hiske Jaspers, Veilig Thuis Gelderland-Zuid: “In onze regio neemt het aantal meldingen toe. Maar het zijn er nog steeds maar 70 per jaar. Terwijl we vanuit de cijfers weten dat het veel meer voorkomt.
Het meest kwetsbaar voor ouderenmishandeling zijn alleenwonende afhankelijke ouderen. Ouderen wonen steeds langer zelfstandig en met het ouder worden neemt de hulpbehoevendheid en kwetsbaarheid toe. Een deel van de ouderen is afhankelijk van mantelzorgers. Die steeds meer taken van hen overnemen. Meestal gaat dit goed. Maar als de mantelzorg te zwaar wordt kan goede zorg omslaan in schadelijke zorg. En dit kan
nare gevolgen hebben voor de oudere.”

Wat kun je doen om het te stoppen?
Let op mogelijke signalen van ouderenmishandeling. Denk aan blauwe plekken, veranderingen in gedrag, plotselinge angstklachten, geldgebrek of betalingsachterstanden. Of bijvoorbeeld op hoe de oudere reageert op de vermoedelijke pleger.

  1. Praat over je zorgen met iemand uit de omgeving van de oudere, zoals een familielid, een buurvrouw of de verzorger. Misschien herkent de ander deze signalen ook.
  2. Maak contact met de oudere. Een simpel praatje is soms al voldoende om te laten weten dat je er voor hem/haar bent en dat hij/zij niet alleen is.
  3. Praat met de vermoedelijke pleger. Stel open vragen, bijvoorbeeld hoe gaat het met de verdeling van zorgtaken?
  4. Bel gratis bellen met een Veilig Thuis medewerker via 0800 - 2000 of chat via www.veiligthuis.nl. Dit kan ook anoniem. Als je de situatie beschrijft, kan Veilig Thuis je adviseren over wat je kunt doen en hoe zij je kunnen helpen.

Related Articles

Gezonde week van start!

Hatertse Hannie is op zoek naar jou