De Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit roept Nijmegen op maandag 9 mei uit tot ‘Nijmegen Taalhoofdstad’. In een aansluitende campagneweek ontvangt schrijver Adriaan van Dis een eredoctoraat en kun je vier dagen lang deelnemen aan ruim 40 activiteiten rondom taal, cultuur en geschiedenis.

 

We ademen talen en culturen op de campus van de Radboud Universiteit. Naast de vele opleidingen van de Faculteit der Letteren zijn er op en nabij de universiteit toonaangevende instituten voor taalonderzoek en onderzoek naar taal en hersenen te vinden. Denk aan het Centre for Language Studies, Radboud In’to Languages, het Donders Instituut en het Max Planck Instituut. Door Nijmegen uit te roepen tot taalhoofdstad laten we zien wat we te bieden hebben op het gebied van taal en cultuur.

 

Ruim 40 activiteiten! En dit zijn de highlights:
9 mei - Opening en Landenmarkt
Op maandag 9 mei wordt Nijmegen officieel benoemd tot Taalhoofdstad door o.a. de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en rector magnificus Han van Krieken. Aansluitend vindt de grootschalige Landenmarkt plaats. Verschillende opleidingen zijn er vertegenwoordigd en laten je door middel van quizzen, exposities en gesprekken kennismaken met allerlei talen en culturen. Kom ook en maak kans op een gratis taalcursus naar keuze van Radboud in’to Languages.

 

10 mei - Rondetafeldebat talenstudies
Dinsdag 10 mei staat volledig in het teken van de link tussen onze opleidingen en organisaties: wat is de meerwaarde van een talenstudie? In deze inspiratiesessie gaan we samen op zoek naar manieren om de meerwaarde van talenstudies kracht bij te zetten. We nodigen een aantal deskundigen uit om hun inzichten en best practices met ons te delen, en gaan in gesprek met een brede vertegenwoordiging van organisaties die betrokken zijn bij het talenonderwijs en het afnemend werkveld. Vervolgens kun je je netwerk uitbreiden tijdens de netwerkborrel en aansluiten bij één van de zeven workshops.

 

11 mei - Uitreiking eredoctoraat Adriaan van Dis
Schrijver Adriaan van Dis ontvangt op woensdag 11 mei een eredoctoraat vanwege zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen. Al jaren pleit hij als schrijver, commentator en documentairemaker voor meer geletterdheid. Hij is daarnaast ambassadeur van de Faculteit der Letteren en Nijmegen Taalhoofdstad. Vervolgens interviewen enkele studenten de kersverse doctor. Jij bent van harte welkom om deze academische zitting in Concertgebouw De Vereeniging bij te wonen!

 

12 mei - Lancering Nationaal Platform Spaans en vele workshops
Op donderdag 12 mei hebben we activiteiten speciaal voor scholieren, docenten uit het voortgezet onderwijs en studenten. We trappen de dag af met de lancering van het Nationaal Platform Spaans, waar een tiental ambassadeurs bij aanwezig zijn. Vervolgens kun je deelnemen aan workshops, inspiratiesessies, masterclasses en interviews met Adriaan van Dis.

 

Meer informatie en aanmelden
Kijk voor meer informatie, de activiteiten en het eredoctoraat van Adriaan van Dis op www.ru.nl/taalhoofdstad. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..