Tijdens de verlichting (het tijdperk tussen de middeleeuwen en de romantiek) verandert West-Europa fundamenteel. In twee colleges in Bibliotheek Muntweg gaat cultuurwetenschapper Herm Gerits in op de ontwikkelingen in deze tijd (17e en 18e eeuw). Het eerste deel vindt plaats op 24 oktober, een week later op 31 oktober volgt het tweede deel.

Tijdens de Verlichting veranderde het denken binnen Europa drastisch op het gebied van religie, filosofie, kunst, wetenschap en politiek. Maatschappelijke processen als het feminisme, individualisme, secularisering en het gelijkheidsbeginsel vinden hier hun oorsprong. Herm Gerits is cultuurwetenschapper en weet veel over deze periode. In het eerste deel van zijn tweeluik op 24 oktober behandelt hij de economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in deze tijd.

In het tweede college op 31 oktober gaat hij in op het filosofische gezicht van de verlichting. Aan de orde komen onder meer Hobbes, Spinoza, Locke en Rousseau. Hij gaat in op vragen als: wat is waarheid? Wat is de reikwijdte van kennis? Zowel leden als niet-leden van de bibliotheek zijn van harte welkom. De colleges duren van 20.00 tot 22.00 uur.

De Universiteit van Muntweg laat regionale experts aan het woord. De colleges in de bibliotheek bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen €2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor €4,-. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/universiteiten.

Universiteit van Muntweg: “De verlichting: een tweeluik”, door Herm Gerits

Woensdag 24 oktober & woensdag 31 oktober

20.00 tot 22.00 uur

Bibliotheek Muntweg, Nijmegen

Leden en studenten € 2,50 | overige bezoekers € 4,-