Belangrijkste maatregelen in Hatert rond Oud en Nieuw

Hotspots en hotshots
Gemeente, politie, brandweer en overige wijkprofessionals hebben een analyse gemaakt van de fysieke hotspots in de stad die een relatie hebben met brandveiligheid en de hotspots waaraan een openbaar orde risico kleeft. Deze probleemgebieden houden we rond de jaarwisseling extra in de gaten. Hetzelfde is gedaan voor de zogenaamde hotshots: jongeren, jongerengroepen en volwassenen die tijdens de vorige jaarwisseling strafbare feiten hebben begaan. Zij worden goed in de gaten gehouden of gewaarschuwd, en als dat nodig is aangepakt.

Verblijfsontzegging en samenscholingsverbod
De eerder genoemde hotspots zijn gebieden waarvoor een verblijfsontzegging kan worden opgelegd aan personen die de openbare orde verstoren of dreigen dat te doen. De burgemeester waarschuwt de hotshots schriftelijk om zich rond de jaarwisseling te gedragen. Als ze zich toch misdragen of zich in het verleden ernstig hebben misdragen, krijgen ze alsnog een verblijfsontzegging. In de APV is al een algemeen samenscholingsverbod opgenomen. Dit verbod geldt voor de hele gemeente. Als zich ernstige ordeverstoringen voordoen of de vrees daarvoor bestaat, kan dit artikel worden toegepast. Bij het niet voldoen aan dat bevel kan iemand worden opgepakt en vervolgd.

Werkgroep Jaarwisseling
Ook dit jaar is er weer afstemming tussen bewoners en beroepskrachten om de jaarwisseling in Hatert zo plezierig en veilig mogelijk te beleven. Vooraf wordt het draaiboek doorgenomen en achteraf is er weer een evaluatie.

Voorlichting
Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' is dit jaar ook veel aandacht voor het geven van voorlichting. Over stadsbrede maatregelen en gedragsregels communiceert de gemeente onder meer via lokale en wijkgerichte media en websites. Jongerenwerkers geven voorlichting op scholen over de gevaren van vuurwerk.

Activiteiten voor jongeren
De jongerencentra zijn in de kerstvakantie een aantal extra dagen open. Daarnaast worden stadsbreed en in de wijken uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Tijdens verschillende activiteiten wordt ook voorlichting gegeven, b.v. over vuurwerkpreventie en gedragsregels. Zie www.tandemwelzijn.nl voor een activiteitenoverzicht.

Opruimacties
Jongeren van 12 tot 18 jaar die door de politie zijn aangehouden voor bijvoorbeeld vuurwerkoverlast of vernieling rond de jaarwisseling worden aangepakt met een lik-op-stuk-beleid. Via een zogenaamde Halt­afdoening moeten ze op 1 of 2 januari met de DAR of gemeentemedewerkers vuurwerk opruimen.

Schade voorkomen
Ook dit jaar probeert de gemeente schade te voorkomen door afvalbakken en andere 'huftergevoelige' objecten weg te halen of te beschermen. Ook plekken waar veel afval of brandbaar materiaal ligt, worden opgeruimd. Bewoners kunnen in de periode voorafgaand aan de jaarwisseling onveilige situaties melden bij bureau Toezicht & Handhaving. Dit via telefoonnummer 14024 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Toezichthouders zijn 31 december t/m 20.00 uur op straat. Daarna zal de politie middels tel: 0900-8844 bereikbaar zijn.

Met vriendelijke groet,
Ed Van Dael, Wijkmanager Zuid en Neerbosch-Oost

Related Articles

Winkelhart Hatert is zo mooi

Vandalisme op bouwplaats

Onder de brug