Swon het seniorennetwerk op bezoek bij 75-jarigen in Nijmegen Hatert, Brakkenstein, Hazenkamp, Willemskwartier, Hatertse Hei en Goffert

logo swon 200x99Swon het seniorennetwerk legt 'Welzijnsbezoeken' af bij inwoners van Nijmegen. In april krijgen senioren die aan de zuidkant van Nijmegen wonen een brief met informatie over het vrijblijvende aanbod van een welzijnsbezoek. Het gaat om die mensen die in 2014 de leeftijd van 75 jaar bereiken en dus geboren zijn in 1939. De daadwerkelijke welzijnsbezoeken in deze stadsdelen zullen plaatsvinden in mei en juni.

Wat is een Welzijnsbezoek?
Tijdens het Welzijnsbezoek bekijkt de 75-jarige samen met een vrijwilliger van Swon welke voorzieningen er nodig zijn om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Wat daarvoor nodig is, verschilt per persoon. De één wil graag meer weten over aanpassingen in huis en heeft moeite met het invullen van formulieren. Een ander wil graag meer sociale contacten of wil meer weten over personenalarmering. Tijdens het Welzijnsbezoek worden de individuele wensen en vragen van de bewoner in kaart gebracht. Aan de hand daarvan geeft de vrijwilliger informatie en voorlichting, bijvoorbeeld over het aanvragen van aanpassingen in huis of hulp bij vervoer.

Wijkgericht
De welzijnsbezoeken worden wijkgebonden uitgevoerd. Elk kwartaal wordt een ander stadsdeel bezocht. Nijmegen wordt in 4 stukken verdeeld en het tweede kwartaal van 2014 staat dus in het teken van Nijmegen-Zuid. Zo ontstaat een beter beeld van wat er leeft onder 75-jarigen, op een bepaald moment, in een bepaald stadsdeel. Swon wil relevante trends die door de bezoeken aan het licht komen, delen met andere organisaties die actief zijn in het stadsdeel. Doel daarvan is om beter in te spelen op de vragen en wensen van de senioren in de wijk. Sommige 70-plussers hebben vóór 2011 al eens een aanbod voor een Welzijnsbezoek gehad. Het kan dus zijn dat sommige 75-jarigen opnieuw een uitnodiging ontvangen. Deze bewoners zijn welkom nogmaals gebruik te maken van de mogelijkheid.

‘Prettige aanpak’
De meeste mensen die een Welzijnsbezoek krijgen, zijn positief over de aanpak. Een deelnemer: ‘Eerst dacht ik dat ik zo’n bezoek niet nodig had, ik had op dat moment geen specifieke vragen. Uiteindelijk ben ik er toch op het aanbod ingegaan. Ik heb gemerkt dat er veel verandert als je ouder wordt, het leek mij daarom niet onverstandig om op deze manier geïnformeerd te worden. Het Welzijnsbezoek was een leuke ervaring; iemand neemt de tijd om met je in gesprek te gaan. Tijdens het gesprek ontstonden er vragen waar ik niet eerder aan had gedacht. De welzijnsbezoeker ging hier goed op in en dacht met me mee. Het Welzijnsbezoek is mij 100% meegevallen, ik had niet gedacht dat ik er zoveel aan zou hebben. Ik raad het iedereen aan!’

Related Articles

Winkelhart Hatert is zo mooi

Vandalisme op bouwplaats

Onder de brug