Agenda

Geen evenementen

Laatste nieuws

Hier vind je het meest recente nieuws.

De notulen van de laatste vergadering van Platform Hatert zijn beschikbaar:

Er is weer een nieuwe nieuwsbrief van '...bij de buren' beschikbaar:

fietsen maakt mij blij 600x450In 2016 kreeg Gerda Kanselaar (72 jaar) uit Berg en Dal een hersenbloeding. Na een verblijf in het ziekenhuis en verpleeghuis volgde ze een programma in de Sint Maartenskliniek. Dat was een moeilijke periode. Gerda moest alles weer leren, zoals de dagelijkse verzorging en lopen.
Gerda: “Ik vond het vreselijk om mijn zelfstandigheid kwijt te zijn. Ik was altijd een heel positieve vrouw. Mijn kinderen herkenden mij die eerste periode niet. Door het revalideren voelde ik mijn onafhankelijkheid groeien en kwam mijn wilskracht terug.”

In de St. Maartenskliniek leerde Gerda fietsen op een driewieler. In het begin was het moeilijk om recht op de fiets te zitten. Gerda: “Het zag er naar uit dat ik nooit meer zou kunnen fietsen. Daar wilde ik mij niet bij neerleggen. Met fietsen zet ik mijzelf in beweging, ben ik actief. Ik kan de wind door mijn haren voelen en de wijde wereld intrekken. Dat gevoel is voor mij heel belangrijk.”

Gerda woont nu weer zelfstandig thuis. Ze reist weer met de bus en de trein en onderhoudt haar tuin zelf. Fietsen op haar gewone fiets lukt niet meer en daarom koos ze voor een elektrische driewieler. Om daar veilig op te leren rijden volgde Gerda een paar lessen bij ‘Fietsloket Nijmegen’.

Gerda: “In het begin schaamde ik mij op de fiets. Maar nu geniet ik ervan om er weer op uit te kunnen. Deze zomer was ik in Rumpt op vakantie en heb ik mooie tochten gemaakt langs de Linge. Ik ben nog steeds verdrietig over alles wat er niet meer is maar op zo’n moment denk ik: wat ben ik blij dat ik hier fiets op mijn driewieler.”

Blijven fietsen
- Bewegen is goed voor uw lichaam, het helpt gezond ouder worden.
- Op de fiets kunt u grote afstanden afleggen.
- Let op uw veiligheid. Op
www.hupopdefiets.nl staan (fiets) activiteiten om vallen te voorkomen. - Op www.valwijzer.info staat informatie over veilig (aangepast) fietsen voor senioren.
- Lukt het niet meer op een gewone fiets?
Kijk eens naar een elektrische fiets, driewieler, duofiets of loopfiets. Er zijn verschillende aanbieders, zoals Medipoint van ZZG zorggroep die u kunnen helpen de juiste fiets te vinden.

Gratis bijeenkomst ‘Veilig Fietsen’
Op 28 oktober is er van 10 tot 12 uur in Nijmegen een gratis bijeenkomst ‘Veilig Fietsen’: voor iedereen die graag wil blijven fietsen en meer wil weten over de mogelijkheden die er zijn. Aanmelden via 06 – 24 98 42 41 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://ggdgelderlandzuid.nl/gemeente/nijmegen/gratis-bijeenkomst-veilig-fietsen/

 

Gezocht: Mensen met lef en ‘n passie voor zingen!

Op zaterdag 7 maart vinden de audities van het Nijmeegs smartlappenfestival De Dag van het Levenslied plaats. Het belooft weer een muzikaal feestje te worden in de Steigerzaal van De Lindenberg. Liefhebbers en uitvoerders van het levenslied kunnen zich nu inschrijven. Bij de audities worden de artiesten geselecteerd die op zondag 10 mei 2020 optreden, tijdens de 38ste editie van het festival in het Valkhofpark te Nijmegen.

Altijd al mee willen doen aan het leukste festival van Nijmegen? Dan moet het er nu maar eens van komen! De organisatie van De Dag van het Levenslied is op zoek mensen met een passie voor zingen, die dit theatraal kunnen brengen met een leuke levenslied-act.

De acts worden door een smartelijke jury beoordeeld op meezingbaarheid, presentatie (met een knipoog!), muzikaliteit en geschiktheid voor het grote podium. De acts dienen minimaal 5 en maximaal 12 minuten te duren (twee liedjes). Het is toegestaan om met een tape mee te zingen.

Aanmelden
Heb je interesse om mee te doen? Stuur dan een kort filmpje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat we een eerste indruk krijgen van de act. Wacht niet te lang, want de belangstelling is groot!

De Dag van het Levenslied
Het festival De Dag van Het Levenslied heeft zijn oorsprong in het theater. Tijdens het festival zingt een keur aan kleurrijke artiesten het levenslied, met een sympathieke knipoog naar de echte volkscultuur. De editie van 2020 vindt net als vorig jaar plaats op Moederdag, zondag 10 mei, in het Valkhofpark en is gratis toegankelijk.

Kijk voor meer informatie op www.dedagvanhetlevenslied.nl.
Volg het festival ook op www.facebook.com/Dagvanhetlevenslied, www.twitter.com/dagvhlevenslied en www.instagram.com/dagvanhetlevenslied/

Beste heer/mevrouw,

Graag nodigen we u alvast uit voor de Week van de Stad van 11 t/m 17 november. In deze week laten we u graag zien waar we staan met de Omgevingsvisie Nijmegen. Eerder hebt u in één van de stadsgesprekken meegedacht over welke thema’s daarin van belang zijn. Alle ideeën hebben we samen met bestaand beleid verwerkt tot een basis voor de Omgevingsvisie. We horen graag wat u en andere Nijmegenaren vinden van dit tussenresultaat. Daarna werken we toe naar een definitieve Omgevingsvisie die we in het eerste kwartaal van 2020 willen laten vaststellen.

 

Week van de stad
Tijdens de Week van de Stad zoomen we aan de hand van een divers programma in op de opgaven voor Nijmegen tot 2030 en verder. Zo zijn er in die week lezingen, debatten, inloopmomenten en verschillende themacafés, die we samen met onze partners organiseren.

 

In de Week van de Stad is ook het rondreizende Panorama Nederland te zien. Het panorama schetst een toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. Het laat zien hoe de grote maatschappelijke vraagstukken van nu de sleutel kunnen zijn voor verbeteringen in de toekomst. Het Panorama is gemaakt door het college van Rijksadviseurs. Een korte impressie hiervan kunt u zien op deze site: https://www.collegevanrijksadviseurs.nl/projecten/panorama-nederland

 

Het programma op hoofdlijnen

Elke thema-avond start met een korte film over de 4 opgaven van de Nijmeegse Omgevingsvisie en zoomt vervolgens in op een aantal onderdelen in Nijmegen hiervan

 • 11 november vanaf 20.00 uur toekomstcafé
  • verbindingen van mensen en thema’s
  • de toekomst van hoe en waar we werken en ontwikkeling van diverse sectoren, wat betekent de klimaatcrisis voor de stad
  • afsluitend debat
 • 12 november vanaf 20.00 uur stadcafé in samenwerking met Architectuur Centrum Nijmegen (ACN)
  • Dukenburg gezonde en sociale stad
  • Time to Momo Nijmegen, the green line
  • Beweegroutes, gezonde stad
  • Muzikale act over actuele thema’s
 • 13 november vanaf 20.00 uur pubquiz duurzaamheid op actuele thema’s
 • 14 november vanaf 20.00 uur het Woonwerkcafé
  • Metropoolregio Arnhem-Nijmegen
  • Uitkomsten woonbehoefteonderzoek en presentatie op hoofdlijnen van woonvisie en economische visie
  • Workshops op het gebied van de Omgevingsvisie, de woningmarkt, bijzondere woonvormen, leefbare wijken, studentenhuisvesting, wonen in de bestaande stad, werken.

Noteert u dus in uw agenda 11 t/m 17 november! U ontvangt binnenkort het uitgebreide programma.

 

Met vriendelijke groeten,

Mathieu Schouten, Maarten van Ginkel en Liesbeth Garretsen

Team Omgevingsvisie

Klik op bovenstaande banner om u aan te melden voor de nieuwsbrief
Ga naar boven