Agenda

wo 07 aug, 10:00 - 12:00
Zomercollege Cold Cases
wo 14 aug, 10:00 - 12:00
Zomercollege Mensenrechten
zo 08 sept, 11:00 - 16:00
FestiviTijd voor Buren

Laatste nieuws

Hier vind je het meest recente nieuws.

logo bibliotheek gz 2015 250x95Deze zomer vinden er twee hoorcolleges plaats in Bibliotheek Muntweg over de rol van de overheid bij misdrijven. Het eerste college op woensdag 7 augustus gaat in op cold cases en justitiële dwalingen. Het tweede deel op woensdag 14 augustus gaat over mensenrechten, van euthanasie tot privacy. De colleges duren van 10.00 tot 12.00 uur en zijn los van elkaar te bezoeken.

Cold cases zijn strafrechtelijke zaken die na vele jaren nog niet zijn opgelost. De Deventer Moordzaak is zo’n zaak. Belastingadviseur Ernst Louwes werd veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg. Hij zou volgens de politie op haar geld uit zijn geweest. Maar klopt dit wel? Is hier sprake van een justitiële dwaling? Tijdens dit zomercollege op 7 augustus komt de Deventer Moordzaak uitgebreid aan bod, samen met andere mysterieuze misdrijven en veroordelingen.

Mensenrechten

Het tweede zomercollege op 14 augustus gaat over mensenrechten, waaronder het recht op leven. Wanneer is euthanasie aanvaardbaar? In 2018 werd de discussie weer aangewakkerd door het wetsvoorstel Voltooid Leven van D66-kamerlid Pia Dijkstra. Zij vindt dat ouderen zelf over hun einde mogen beslissen. Tegenstanders vinden dat de overheid hiermee een grove inbreuk maakt op het onvoorwaardelijke recht op leven. Dit recht en andere mensenrechten komen in dit college uitgebreid aan bod. In hoeverre mag de overheid bijvoorbeeld inbreuk maken op het recht op privacy, om mensen te beschermen?

Oud Geleerd Jong Gedaan

De colleges zijn volgens de opzet van Oud Geleerd Jong Gedaan. Enthousiaste studenten geven interactieve colleges over interessante thema's aan senioren. Natuurlijk zijn ook jongere mensen van harte welkom. Een kaartje kost 5 euro. Wil je zeker zijn van een plaatsje, koop dan vooraf een kaartje in de bibliotheek of via www.obgz.nl/zomercolleges. De colleges zijn los van elkaar te bezoeken.

190908 festivitijd voor buren

De gemeente Nijmegen heeft een nieuwsbrief.

Op deze plek kunt u de editie van 26 juni 2019 bekijken.

Wilt u deze berichten direct ontvangen, meldt u dan hier aan.

Lees hier de nieuwsbrief van Steunpunt Taaleducatie Participatie, kortweg STEP:

https://mailchi.mp/fdc8d5da37ce/nieuwsbrief-juli-2019?e=a4bb968f11

De gemeente Nijmegen neemt maatregelen tegen de overlast, die een aantal jongeren veroorzaakt rondom de Cruyff Court aan de Couwenbergstraat in Hatert. Vanaf 18 juni kunnen mensen die overlast veroorzaken een gebiedsverbod krijgen.

Het is één van de maatregelen waarmee gemeente en politie de overlast in de buurt willen verminderen en de veiligheid vergroten.

Al sinds een aantal jaren is er sprake van overlast, zoals drugshandel, intimiderend gedrag, geschreeuw en auto- en scooterverkeer dat gevaar oplevert. Het gaat om een groep jongeren tussen de 16 en 18 jaar oud, maar ook over een enkeling die wat ouder is. Deze groep is al enige tijd geleden gewaarschuwd dat politie en gemeente hen in beeld heeft.

Als de handhavende instanties personen betrappen op verschillende feiten waaronder hinderlijk gedrag, baldadigheid en samenscholing, krijgen ze eerst een officiële waarschuwing. De eerst volgende keer zal er meteen bekeurd worden. Om snel te kunnen ingrijpen reikt de politie naast een bekeuring ook een gebiedsverbod uit. Deze varieert van 2 weken tot 12 weken afhankelijk van het feit..

Het gebiedsverbod geldt in het gebied omsloten door Hatertseweg (tussen Van Hogendorpstraat en het gedeelte ter hoogte van Craayensteinstraat), Craayensteinstraat, Geeresteinstraat (tussen Couwenbergstraat en Muiderslotstraat), Muiderslotstraat (tussen Geeresteinstraat en Nijenrodestraat), Nijenrodestraat (tussen Muiderslotstraat en Sandenburgstraat), Sandenburgstraat, Malderburchtstraat (tussen Sandenburgstraat en Thorbeckestraat), Thorbeckestraat, Treubstraat (tussen Thorbeckestraat en Van Hogendorpstraat), Van Hogendorpstraat (tussen Treubstraat en Hatertseweg), inclusief de genoemde straten (zie bijgevoegd kaartje).

Uitgebreide informatie op www.nijmegen.nl/gebiedHatert

Klik op bovenstaande banner om u aan te melden voor de nieuwsbrief
Ga naar boven