Agenda

Geen evenementen

Laatste nieuws

Hier vind je het meest recente nieuws.

Audities voor de Dag van het Levenslied 2019

Op vrijdag 15 maart vinden de audities van het Nijmeegs smartlappenfestival “De Dag van het Levenslied” plaats. Het belooft weer een muzikaal feestje te worden in de Steigerzaal van De Lindenberg te Nijmegen. Liefhebbers en uitvoerders van het levenslied kunnen zich nu inschrijven via: www.dedagvanhetlevenslied.nl . Tijdens deze voorrondes worden de artiesten geselecteerd die op zondag 12 mei 2019 optreden tijdens de 37ste editie van het festival op het Valkhof in Nijmegen.

Heeft de jeugd nog ‘t levenslied in zich?
De organisatie van De Dag van het Levenslied is op zoek mensen met een passie voor zingen, die dit theatraal kunnen brengen met een leuke levenslied act. Dit jaar zijn we speciaal op zoek naar studenten met een goed gevoel voor humor, ritme en toonvastheid.
De acts worden door een smartelijke jury beoordeeld op meezingbaarheid, presentatie (met een knipoog!), muzikaliteit en geschiktheid voor het grote podium. De acts dienen minimaal 5 en maximaal 7 minuten te duren (2 liedjes). Het is toegestaan om met een tape mee te zingen.

Aanmelden
Heb je interesse om mee te doen? Stuur dan een kort filmpje naar: www.dedagvanhetlevenslied.nl zodat we al een beetje een indruk krijgen van de act. Wacht niet te lang want de belangstelling is groot!

De Dag van Levenslied
Het festival De Dag van Het Levenslied heeft zijn oorsprong in het theater. Tijdens het festival zingt een keur aan kleurrijke artiesten het levenslied, met een sympathieke knipoog naar de echte volkscultuur. De editie van 2019 vindt net als vorig jaar plaats op Moederdag, zondag 12 mei, in het Valkhofpark en is gratis toegankelijk.

Meer informatie op www.dedagvanhetlevenslied.nl en www.facebook.com/Dagvanhetlevenslied Volg ons ook op www.twitter.com/dagvhlevenslied

Tijdens de verlichting (het tijdperk tussen de middeleeuwen en de romantiek) verandert West-Europa fundamenteel. In twee colleges in Bibliotheek Muntweg gaat cultuurwetenschapper Herm Gerits in op de ontwikkelingen in deze tijd (17e en 18e eeuw). Het eerste deel vindt plaats op 24 oktober, een week later op 31 oktober volgt het tweede deel.

Tijdens de Verlichting veranderde het denken binnen Europa drastisch op het gebied van religie, filosofie, kunst, wetenschap en politiek. Maatschappelijke processen als het feminisme, individualisme, secularisering en het gelijkheidsbeginsel vinden hier hun oorsprong. Herm Gerits is cultuurwetenschapper en weet veel over deze periode. In het eerste deel van zijn tweeluik op 24 oktober behandelt hij de economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in deze tijd.

In het tweede college op 31 oktober gaat hij in op het filosofische gezicht van de verlichting. Aan de orde komen onder meer Hobbes, Spinoza, Locke en Rousseau. Hij gaat in op vragen als: wat is waarheid? Wat is de reikwijdte van kennis? Zowel leden als niet-leden van de bibliotheek zijn van harte welkom. De colleges duren van 20.00 tot 22.00 uur.

De Universiteit van Muntweg laat regionale experts aan het woord. De colleges in de bibliotheek bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen €2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor €4,-. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/universiteiten.

Universiteit van Muntweg: “De verlichting: een tweeluik”, door Herm Gerits

Woensdag 24 oktober & woensdag 31 oktober

20.00 tot 22.00 uur

Bibliotheek Muntweg, Nijmegen

Leden en studenten € 2,50 | overige bezoekers € 4,-

taalcafe in de bieb foto marcel krijgsman 800x533Op donderdag 11 oktober om 10.00 uur is de feestelijke opening van het nieuwe Taalcafé in Bibliotheek Hatert aan de Couwenbergstraat 20 in Nijmegen. Vanaf deze datum kun je daar elke donderdag van 10.00 – 12.00 uur Nederlands komen oefenen.

In het Taalcafé kun je met andere mensen komen praten die ook de Nederlandse taal willen leren. Er zijn vrijwilligers aanwezig om je te helpen met oefenen. Zo leer je steeds meer Nederlandse woorden. Het zijn gezellige ontmoetingen, met elke keer een ander onderwerp om over te praten. Bijvoorbeeld het nieuws of een Nederlands feest, zoals Koningsdag. Je bent altijd welkom bij het Taalcafé, dus aanmelden is niet nodig. Kleine kinderen mogen ook mee. Het Taalcafé is gratis.

Wil je ook graag beter Nederlands leren spreken? Je bent van harte welkom bij de opening op 11 oktober om 10.00 uur in de Bibliotheek Hatert. Er is muziek, koffie/thee en lekkere hapjes. Om 10.50 uur gaat het eerste Taalcafé van start met als thema ‘Feest’. Hierna ben je elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur wekelijks welkom in het Taalcafé in de bieb.

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert het hele jaar door activiteiten voor mensen die graag (beter) Nederlands willen leren. Meer informatie over hulp met taalvaardigheid bij de bieb, zoals over onze Taalhuizen of de VoorleesExpress? Kijk op www.obgz.nl/taalvaardig.

Programma opening Taalcafé Hatert op 11 oktober 2018

10.00 uur - ontvangst met koffie/thee en wereldse hapjes

10.15 uur - welkom door Bert Hogemans, directeur-bestuurder Bibliotheek Gelderland Zuid en Edwin van Haveren, wijkmanager Zuid, gemeente Nijmegen

10.30 uur - officiële opening met het Nederlandse lied door de Hatertse Noo(d)jes

10.50 uur - het eerste Taalcafé met als thema ‘Feest’

12.00 uur - afsluiting

Kent u het kinderlintje? Dit speciale lintje is een officiële beloning voor een kind dat iets bijzonders heeft gedaan. Dat kan van alles zijn: van een zieke buurvrouw helpen tot geld inzamelen voor een goed doel, van opruimen in de wijk tot een belangrijke sportprijs winnen. Wij zoeken weer Nijmeegse Superhelden (4-12 jaar). Aanmelden kan tot 1 november via nijmegen.nl/kinderlintjes.

Op 20 november, de internationale dag van het kind reikt de burgemeester de lintjes uit.

Voor het vijfde jaar op rij staat de maand oktober in het teken van Stoptober. Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Al bijna een kwart miljoen Nederlanders hebben de afgelopen jaren meegedaan aan Stoptober. Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de stoppers die 28 dagen ook volhoudt. Dit komt onder andere door de gratis Stoptober-app. En door de dagelijkse steun van Stoptober via social media. Ook de steun van de stoppers onderling draagt bij aan het succes.

 

Ambassadeurs

Dit jaar is actrice- en presentatrice Katja Schuurman één van de gezichten van Stoptober. Samen met presentator Kees van der Spek en Omroep MAX-directeur Jan Slagter doet zij mee aan Stoptober. Gelegenheidsroker Katja Schuurman wil graag helemaal stoppen. Ze kijkt er naar uit om dit met alle stoppers samen te doen. “Het is een gewoonte waar ik graag vanaf zou zijn. Samen stoppen is fijn, het sterkt in het volhouden. Het gevoel dat je niet alleen bent. En soms even chagrijnig naar elkaar kan kijken en dan elkaar lachend lief omhelzen. Ik ben ook graag een voorbeeld voor anderen, en ook zeker voor mijn dochter.”

Stoptober werkt!

Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle rokers in Nederland graag wil stoppen met roken. Dit is nog niet zo makkelijk. En wat is het juiste moment? Stoptober biedt vanaf 1 oktober positieve steun aan iedereen die wil stoppen met roken. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien. Want ben je eenmaal door die lastige eerste fase heen? Dan heb je na 28 dagen vijf keer meer kans om blijvend te stoppen.

Meedoen aan Stoptober?

Iedereen die aan Stoptober wil meedoen kan zich nu inschrijven via de website www.stoptober.nl. De gratis Stoptober-app is vanaf 28 september te downloaden. De 28-dagen-niet-roken-reis begint op 1 oktober 2018.

Klik op bovenstaande banner om u aan te melden voor de nieuwsbrief
Ga naar boven