Agenda

Geen evenementen

Laatste nieuws

Hier vind je het meest recente nieuws.

logo ggd gz 200x75Met het koudere weer is ook het stookseizoen begonnen. Veel mensen gebruiken in de winter een houtkachel of open haard. Gezellig, maar ook een bron van lucht verontreiniging en gezondheidsklachten. GGD Gelderland-Zuid geeft het volgende advies: ‘Stook geen hout en als u toch stookt, gebruik de houtkachel of open haard niet als hoofdverwarming’.

Houtrook is ongezond

Houtrook is ongezond, voor uzelf en voor de buren. De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel van veel verschillende stoffen. Houtkachels zorgen, net als verkeer, voor luchtverontreiniging. Ze verspreiden fijnstof en roet.

Wat zijn de risico’s van houtrook?
In huizen waar regelmatig de open haard of houtkachel brandt, hebben bewoners meer kans op luchtwegklachten. Voorbeelden zijn hoesten, een piepende ademhaling en kortademigheid.

Overlast voor anderen
De GGD krijgt meldingen van mensen die overlast ervaren van de houtrook van buren. Zij geven aan hier gezondheidsklachten van te hebben. Of ze vinden de rook stinken. Soms kunnen buren niet de ramen openzetten omdat het hele huis dan naar rook ruikt.

Wilt u toch houtstoken?
De GGD adviseert om geen hout meer te stoken. Maakt u toch de open haard, vuurkorf of houtkachel aan? Volg dan de volgende tips:

  • Stook niet als het mist of als er geen wind is. De rook blijft dan tussen de huizen hangen. Wilt u weten wanneer u wel en niet kunt stoken? Kijk op stookwijzer.nu.

  • Stook alleen droog en ongeverfd hout of openhaardblokken.

  • Stook nooit: afval, oud papier, plastic, textiel, spaanplaat en geverfd, geïmpregneerd of gelakt hout.


Meer weten?
Kijk voor meer informatie over houtrook op www.ggdleefomgeving.nl. Hier vindt u ook tips om houtrook overlast met uw buren te bespreken.

Verhalenverteller Paul Groos fotograaf Joeri Kemp 600x400Heb jij ook zo’n zin in kerst? Kom dan naar de verhalenspeelworkshop van verhalenverteller Paul Groos. Hij schudt de mooiste verhalen uit zijn mouw. Op zaterdag 15 december vertelt hij in Bibliotheek Muntweg aan kinderen het kerstverhaal. Maar dan nét even anders.

Het is een drukte van belang in de herberg in Bethlehem. Maar de baas van de herberg wil maar één ding: slapen! Dit is de basis van het verhaal dat Paul Groos gebruikt in zijn verhalenworkshop op zaterdag 15 december in Bibliotheek Muntweg in Nijmegen. Het is het kerstverhaal, maar dan nét even anders. Na het verhaal kun je lekker gaan tekenen of knutselen. Verzin je liever zelf een verhaal? Het kan allemaal!

Gratis

De workshop vindt plaats van 11.00 tot 12.30 uur en is gratis toegankelijk. Graag van tevoren even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je kunt je ook in de vestiging zelf aanmelden.

Kinderactiviteiten

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert nog veel meer leuke activiteiten voor kinderen, zoals kindercolleges, digitale workshops en voorleessessies. Meer weten? Kijk op https://www.obgz.nl/activiteiten/agenda-jeugd.html

Tijdens de verlichting (het tijdperk tussen de middeleeuwen en de romantiek) verandert West-Europa fundamenteel. In twee colleges in Bibliotheek Muntweg gaat cultuurwetenschapper Herm Gerits in op de ontwikkelingen in deze tijd (17e en 18e eeuw). Het eerste deel vindt plaats op 24 oktober, een week later op 31 oktober volgt het tweede deel.

Tijdens de Verlichting veranderde het denken binnen Europa drastisch op het gebied van religie, filosofie, kunst, wetenschap en politiek. Maatschappelijke processen als het feminisme, individualisme, secularisering en het gelijkheidsbeginsel vinden hier hun oorsprong. Herm Gerits is cultuurwetenschapper en weet veel over deze periode. In het eerste deel van zijn tweeluik op 24 oktober behandelt hij de economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in deze tijd.

In het tweede college op 31 oktober gaat hij in op het filosofische gezicht van de verlichting. Aan de orde komen onder meer Hobbes, Spinoza, Locke en Rousseau. Hij gaat in op vragen als: wat is waarheid? Wat is de reikwijdte van kennis? Zowel leden als niet-leden van de bibliotheek zijn van harte welkom. De colleges duren van 20.00 tot 22.00 uur.

De Universiteit van Muntweg laat regionale experts aan het woord. De colleges in de bibliotheek bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen €2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor €4,-. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/universiteiten.

Universiteit van Muntweg: “De verlichting: een tweeluik”, door Herm Gerits

Woensdag 24 oktober & woensdag 31 oktober

20.00 tot 22.00 uur

Bibliotheek Muntweg, Nijmegen

Leden en studenten € 2,50 | overige bezoekers € 4,-

Audities voor de Dag van het Levenslied 2019

Op vrijdag 15 maart vinden de audities van het Nijmeegs smartlappenfestival “De Dag van het Levenslied” plaats. Het belooft weer een muzikaal feestje te worden in de Steigerzaal van De Lindenberg te Nijmegen. Liefhebbers en uitvoerders van het levenslied kunnen zich nu inschrijven via: www.dedagvanhetlevenslied.nl . Tijdens deze voorrondes worden de artiesten geselecteerd die op zondag 12 mei 2019 optreden tijdens de 37ste editie van het festival op het Valkhof in Nijmegen.

Heeft de jeugd nog ‘t levenslied in zich?
De organisatie van De Dag van het Levenslied is op zoek mensen met een passie voor zingen, die dit theatraal kunnen brengen met een leuke levenslied act. Dit jaar zijn we speciaal op zoek naar studenten met een goed gevoel voor humor, ritme en toonvastheid.
De acts worden door een smartelijke jury beoordeeld op meezingbaarheid, presentatie (met een knipoog!), muzikaliteit en geschiktheid voor het grote podium. De acts dienen minimaal 5 en maximaal 7 minuten te duren (2 liedjes). Het is toegestaan om met een tape mee te zingen.

Aanmelden
Heb je interesse om mee te doen? Stuur dan een kort filmpje naar: www.dedagvanhetlevenslied.nl zodat we al een beetje een indruk krijgen van de act. Wacht niet te lang want de belangstelling is groot!

De Dag van Levenslied
Het festival De Dag van Het Levenslied heeft zijn oorsprong in het theater. Tijdens het festival zingt een keur aan kleurrijke artiesten het levenslied, met een sympathieke knipoog naar de echte volkscultuur. De editie van 2019 vindt net als vorig jaar plaats op Moederdag, zondag 12 mei, in het Valkhofpark en is gratis toegankelijk.

Meer informatie op www.dedagvanhetlevenslied.nl en www.facebook.com/Dagvanhetlevenslied Volg ons ook op www.twitter.com/dagvhlevenslied

Kent u het kinderlintje? Dit speciale lintje is een officiële beloning voor een kind dat iets bijzonders heeft gedaan. Dat kan van alles zijn: van een zieke buurvrouw helpen tot geld inzamelen voor een goed doel, van opruimen in de wijk tot een belangrijke sportprijs winnen. Wij zoeken weer Nijmeegse Superhelden (4-12 jaar). Aanmelden kan tot 1 november via nijmegen.nl/kinderlintjes.

Op 20 november, de internationale dag van het kind reikt de burgemeester de lintjes uit.

Klik op bovenstaande banner om u aan te melden voor de nieuwsbrief
Ga naar boven